Här har ni 2008

2008

Efter alla årslistor är det dags att plocka fram kristallkula, tarotkortlek och kaffesump. Följande kommer kanske (eller kanske inte) att hända under 2008.

* * *

Vågen av matpornografi ebbar ut. Svenne-käket tar över parmiddagar. Hemmagjord pizza på överbliven julskinka och grönkål blir det nya svarta på bordet. Sajten Tasteline.com stänger ner i ren protest. Jan Myrdal skriver i en vinkrönika att ”franskt fulvin i tetra är det enda du som konsument kan dricka utan att bli blåst av en förmögen vinbonde”. Tidningen Elle Mat & Vin läggs ner. Mat-Tina tar värvning som äppelplockare på Österlen.

* * *

Lasse Lagerbäck tar sitt förnuft till fånga, i startelvan under fotbolls-EM använder han bara spelare som inte nöter bänk i sina klubblag. Chippen Wilhelmsson ingår därför inte i truppen utan surar i sommarhuset på Listerlandet och ser matcherna över ett par starköl på krogen Dagmars i Hällevik. Mattias Asper tittar förbi och försöker värva Chippen till Mjällby AIF.

Sverige går vidare från gruppspelet efter att ha slagit Ryssland och Grekland (som försöker sig på offensiv och underhållande fotboll). Sedan väntar Holland i kvartsfinal och precis som förra gången blir det stryk för våra gossar. Lasse Lagerbäck sitter kvar på sin post.

Spanien gör som vanligt ett förvirrat mästerskap, går inte vidare och landslagsbossen Aragones avgår för andra (eller är det tredje) gången, men gör comeback i augusti då han lovar att ge Raúl en halvtimmes speltid i en kommande träningslandskamp mot Moldavien. Spaniens forward Fernando Torres får i hemmatabloiderna smeknamet El Tejón (Grävlingen), då han i ett nytt försök att gå i bräschen för hårmodet färgar strimmor i svart och vitt längs med kalufsen.

* * *

Kina tar inte en enda medalj under OS i Peking. I Kina sänds för säkerhets skull OS i efterhand och kan därför ersättas av en humorserie där politiker skojar med varandra kring middagsbordet på temat: ”Vore det inte spännande med ett OS i Peking?”

* * *

Jan Guillou skriver en självkritisk krönika i Aftonbladet.

Johan Hakelius skriver på skämt en krönika utan självkritik i Aftonbladet.

Alex Schulmann gör comeback med en ny blogg på Aftonbladet. I all hast råkar han publicera en krönika av Johan Hakelius i eget namn, varefter Aftonbladet stänger ner bloggen med motiveringen att inläggen ”påminner för mycket om andra skribenters texter”.

* * *

iTunes och andra försäljare av digital musik slopar alla konstiga filformat, irriterande spärrar och tveksam användarinformation i filerna. Nu är det rena mp3-filer som gäller. En skiva kostar aldrig mer än 50 spänn digitalt. Microsoft gråter en skvätt, men beslutar sig sedan för att lägga ut en patch som konverterar WMA- till mp3-filer och avinstallerar Windows Media Player från användarens dator.

* * *

Andres Lokko sågar Hot Chips nya skiva med motiveringen ”När jag senast såg Brian Eno sitta på en bänk uppe vid Primrose Hill och prata med sin hund tyckte jag mig höra honom säga att Billy Bragg skulle producera Hot Chips kommande skiva. Nu blev det inte så. Ett rosa moln av önsketänkande skingrades för vinden ovanför mitt huvud och nu är det nog bara en handfull remixer av Burial som kan rädda Hot Chip.”

Andres Lokko tar avstånd från sin famösa Shins-artikel med orden ”jag har alltid varit postmodernist och som sådan borde jag förstått att ingen — ingen — längre är först med något. Dessutom är ‘Garden State’ en vansinnigt överskattad film och varför då bry sig om vem Natalie Portman (av alla) namedroppar i en sådan?”

* * *

Björn Ranelid ger ut boken ”Öppet brev till Maja Lundgren” där han propagerar för rätten att plocka ner folk på jorden inför andra och att bära vulgärt urringade linnen under kavaj. Expressen följer självfallet upp sin tidigare artikel i fejden.

* * *

Februari: Horace Engdahl får ett tips av sin fru Ebba Witt-Brattström om att amerikanska författarinnan Joyce Carol Oates är ”mycket läsvärd”.
Oktober: Joyce Carol Oates tilldelas Nobelpriset i litteratur.

* * *

Ulf Lundell släpper två trippelboxar med arkivmaterial från konserter då han uppträtt berusad.

* * *

Barack Obama vinner presidentvalet i USA. Monica Lewinsky omfamnar Hillary Clinton med en blomsterkvast och ett ”Grattis!”. Som svar får Lewinsky en dansk skalle. Hillary gör sorti från den politiska arenan och ägnar sig tillsammans med maken Bill åt att skriva deckare under pseudonym.

* * *

Facebook-supporten drabbas av användarstorm efter att någon illvillig person skruvat på inställningarna, vilket medfört att man vara vara inloggad max 14 timmar per dygn och då posta max 3000 meddelanden. DN har en artikel på mittuppslaget med rubriken ”Facebook kränker användaren” tre månader senare.

* * *

Henke Larsson meddelar att han lägger av med fotbollen för att istället fortsätta spela in reklamfilmer för försäkringsbolag.

* * *

Tomas Bodström lobbar för ett lagförslag mot ”ryktesspridning av fiktiv karaktär” i syfte att kunna stoppa blogginlägg som detta.

* * *

Och där tog det faktiskt slut. Andra bloggar om 2008.

Annons

2 kommentarer

Under Litteratur, Musik, Politik, Profetia, Sport

2 svar till “Här har ni 2008

  1. Tomas

    Haha, klockrent!

  2. Ibland är det bara så skönt att ha fel. Jag glädjer mig över att Chippens bänknötande är över och att han fått en kanonstart i Deportivo. Då är det väl bara att visa var skåpet ska stå i EM i sommar också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s