Mina tre viktigaste läsupplevelser av nya böcker på svenska under det gångna året.
W. G. Sebald — ”Saturnus ringar” (Bonniers/Panache)
”Och när jag blickade ner från denna utsiktspost såg jag också labyrinten själv, den ljusa sandjorden, de skarpa konturerna av de mer än manshöga, nu redan nästan nattsvarta häckarna, ett i jämförelse med de irrvägar som jag hade tillryggalagt enkelt mönster som, det visste jag absolut säkert i drömmen, föreställde ett tvärsnitt av min hjärna.”
Essäer och historiska djupdykningar med Sebalds skildring av en fotvandring i England som ram. Inte lättsmält, ofta akademiskt i tonen. Men lika ofta vackert, berusande — och överraskande. Man vet aldrig riktigt var man kommer att hamna när man vänder sida.
Maja Lundgren — ”Myggor och tigrar” (Bonniers)
Roman? Njae. Självbiografisk samtidskildring i dagboksform med bloggkänsla? Mer så. Maja Lundgren gick hårt åt grabbigheten och sexismen som förekommer inom den kulturella ankdammen. Visst bygger en hel del i boken på hennes egna tolkningar av händelser och visst kan — och skall — man diskutera de etiska gränserna för litteraturen, men många försökte döda debatten genom att påstå att Maja Lundgren var labil och paranoid. Så har man alltid sagt om kvinnor som tagit strid mot gubbkotterier och manschauvinister. Och ”Myggor och tigrar” utspelar sig ju faktiskt till största delen i Neapel, i camorra-maffians domäner. Lägger man debatten åt sidan en stund och läser hela ”Myggor och tigrar” inser man att årets mest omdebatterade bok utan tvivel också är den modigaste.
Maud Eduards — ”Kroppspolitik” (Atlas Akademi)
Statsvetarprofessorn Maud Eduards skärskådar hur svensk offentlig politik förhållit sig till kvinnokroppen under de senaste 150 åren. Ämnena är bland annat abort och prostitution. Hur har debatterna sett ut? Varför? Vilka har konsekvenserna blivit? Visst har det hänt en del vad gäller jämställdhet och kvinnans rättigheter. Men. Enligt färsk statistik rapporterad i en artikel i Sydsvenskan har antalet anmälda våldtäkter och andra övergrepp mot kvinnor ökat det senaste året. Maud Eduards bok är en nödvändig historielektion för alla som tror att män och kvinnor lever i samhället på lika villkor.
Andra bloggar om årets böcker 2007, böcker, litteratur.