Årets skivor 2010: plats 11-15


11. Glasser — Ring
Cameron Mesirow aka Glasser tonar fram som en eklektisk Feist med Bat for Lashes rytmkänsla. Det är varsamt och frenetiskt på samma gång, en av årets riktigt spännade upptäckter. (Spotify)

12. Beach House — Teen Dream
Samtliga skivor av Victoria Legrand och Alex Scully har varit med på motsvarande årslista på denna blogg. När debuten släpptes skrev jag om ”begravningsmusik”, sedan blev ljudbilden lite varmare och ljusare på uppföljaren. Och med ”Teen Dream” fortsätter Beach House sin gärning, det bjuds inte på några stora överraskningar, men de är fortfarande mästare i klassiskt tintad 60-talspop av det långsammare slaget. (Spotify)

13. Caribou — Swim
Dan Snaith lämnade flower power-electronican för en mer minimalistisk hållning. Visst känns det en smula organiskt och skogsdoftande på sina ställen, men ”Swim” är långt mer än tidigare något för oss som tycker om repetetiva, karga elektroniska stycken, med bedårande oktavbyten och falsettsång vacker som tårar. (Spotify)

14. Ariel Pink’s Haunted Graffiti — Before Today
Ariel Marcus Rosenbergs tidigaste sängkammar-lo-fi torde ha spelats in med minimal budget. När han och bandet i år begick storbolagsdebut hos 4AD var det därför inte långsökt att resultatet skulle tas upp genom fler än fyra kanaler och låta mindre som en påtänd Robert Pollard instängd i en kakburk med bågfil och leksaksgitarr. Inget fel i det. För istället bjöds vi på softrock och porrdisco så vacker att vi gled fram över vattnet på imaginära yachter och ovillkorligt älskade hela rubbet. (Spotify)

15. The Roots — How I Got Over
The Roots håller nästan tjugo år efter debuten en väldigt hög högstanivå. Man vet ungefär vad man får och blir aldrig besviken. Det här gången gästade, på ett eller annat sätt, bland andra John Legend, Johanna Newsom och Monsters of Folk. Det ryktades redan 2008 att Roots skulle kasta in men tack och lov blev så inte fallet. Det är bara att hoppas att de vill vara med ett tag till. (Spotify)

Avbytare
Radio Dept, Four Tet, Spoek Mathambo, Blackbird Blackbird, M.I.A.
Säkert!, Tamaryn, MGMT, Surfer Blood, Delorean, Gold Panda, Drums

Annons

Lämna en kommentar

Under Årets skivor 2010, Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s