Gang of Four, Malmöfestivalen, 20/8

Gang of Four

Man kan undra vad ett band som hade sina glasdagar för mer än tjugofem år sedan har att tillföra samtiden. Fuck it, skulle Gang of Four säkert svara och därefter gå upp på scen och riva av ”Return the Gift” som om almanackan visade 1979. Det gör de förstås rätt i. För det mest rebelliska Gang of Four anno 2009 kan göra är att visa långfingrarna mot en tidsanda som — precis som många tidigare tidsandor — tycks vara besatt av att hylla ungdomen. Och med epigoner som The Rapture, Bloc Party och Foals kände Gang of Four för något år sedan uppenbarligen att det var hög tid att göra en Fågel Fenix och åter ge sig ut på turné.

Från originaluppsättningen är sångaren Jon King och gitarristen Andy Gill kvar. Gill tar i och struttar runt på scen som vore han en Roger Daltrey i högform. Och lyckas skjuta in gott liv i bandets material. Åldern är inget större problem, även om han tar en kort paus mitt i låtarna ibland. Att sedan se honom slakta en mikrovågsugn med bollträ känns på något sätt helt logiskt. Det är förstås lite pseudoanarkism och en övertydlig pungspark mot kapitalismen över det hela, men faktum är att det tillför något; metallisk monottoni som ger dels trummisen en välbehövlig paus, dels variation åt punkfunken.

Andy Gill känns inledningsvis en smula stabbig, men framstår i takt med att konserten fortskrider som ett ankare, ibland håller han allt på plats, ibland låter han skutan ge sig av på små avstickare. Sonic Youth-imitationen som intro till en låt kan jag köpa. Men när han spelar gitarr med nyöppnad ölburk som skvalpar över är det förstås mer grisfest än respektabel rockräv över honom. Istället ska man hålla koll på basisten Thomas Mcneice, som med frenesi ständigt både irriterar och håller ihop kvartetten, bättre och bättre ju äldre kvällen blir. Mot slutet får vi ”Damaged Goods” och den låter som en pigg cover på Bloc Partys ”Banquet” — eller om det nu är tvärtom.

Annons

2 kommentarer

Under Musik

2 svar till “Gang of Four, Malmöfestivalen, 20/8

  1. DJ

    Tycker 4-gänget gjorde en bra spelning – var det ett par låter som gjorde att man definitivt fick mersmak.

  2. DJ

    Tycker 4-gänget gjorde en bra spelning – var ett par riktigt bra låtar live som gjorde att man definitivt fick mersmak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s