Samamidon, Rönneholmsparken, Malmö, 8/7

amidon

Samamidon kan tyckas vara beamad till sommarljuva Rönneholmsparken ur det sena adertonhundratalets nybyggarpopulation i USA. En folksångare av gamla skolan som ändå känns mycket här och nu. Propert men enkelt klädd i jeans, kavaj och svart hatt framför han materialet som mestadels hämtats ur ”public domain”, den historiens sångskatt där upphovsmakare och årtal ofta är okända uppgifter.

Vinden rasslar i trädkronorna. Lekande barn fnittrar, indiefolket dricker öl i gräset, några enstaka pensionärer på kvällspromenad har hittat hit. Samamidon framför sittande ensam på den provisoriska scenen bland annat ”Wild Bill Jones”, ”Little Johnny Brown” och magnifika ”Saro” från skivan ”All Is Well”, som jag rankade som en av förra årets bästa. Han växlar mellan gitarren och banjon, på vilken han gör en mäktig tagning av ”O’Death”. Ibland tänker jag mig Samamidon som en syntes mellan Gillian Welch vid tiden för ”Hell Among The Yearlings” och en Nick Drake med ökensandiga cowboystövlar.

Samamidon tycks gilla Sverige. Dagen för konserten skriver han på sin Twitter: ”I’m eating strawberries in a film in Sweden — just like that dude from the Seventh Seal”. Något bergmanskt tungsinne finns det dock inte över Samamidon. Han är avspänd och smårolig och söker kontakt med publiken. (Föga förvånande dök han efter spontan inbjudan under kvällen upp vid en bardisk i Malmö för att språka med fagra damer.)

Kan man önska sig något mer av föreställningen? Tja, volymen kunde varit lite högre så att låtarna ätit sig in i kropp och själ ytterligare en bit. Och det hade inte varit fel med en ackompanjerande cello eller violin. Men Samamidon räcker trots dessa små invändningar långt på egen hand. Han presenterar en låt som ”a song I wrote 20 minutes ago”. Den fungerar utmärkt och visar att det finns en framtid för Samamidon och hans traditionsbunda musik. Nytt album att vänta tidigt nästa år, berättar han.

Samamidon gör en version av R Kellys ”Releif” i Dublin:

Annons

Lämna en kommentar

Under Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s