Ni har väl inte missat ”Vägen” av Cormac McCarthy? Nagelbitare om far och son på vandring genom postapokalyptiskt landskap mot kusten, kanske något slags räddning. Ständigt plågas de av kylan, hungern och de mordiska landstrykarna.
Folket med lastbilen hade slagit läger mitt på vägen. De hade gjort upp eld där och förkolnade vedträn låg fastklibbade i den smälta asfalten tillsammans med aska och benrester. Han satte sig på huk och höll handen över asfalten. En svag värme steg upp från den. Han reste sig och tittade längs vägen. Sedan tog han pojken med sig in i skogen. Jag vill att du väntar här, sa han. Jag kommer inte att vara långt borta. Jag kan höra dig om du ropar.
Vägen
Under Böcker, Litteratur
Ska läsa den när jag är klar med The Brief Wondrous Life of Oscar Wao och Dorés Bibel hade jag tänk.
Omöjlig att inte sträckläsa.
@Gorillan: Håller helt med, hade svårt att släppa den.
@eff: Torgny är ju inte dum. Junot Díaz har jag länge varit nyfiken på. Nu fick jag en påminnelse, tack för det.
Jag gillar Wao, även fast jag gjort den en otjänst genom att läsa ryckigt.
Mycket skönt språk, får för mig att han kan vara någon slags dominikanskamerikansk lindrigare motsvarighet till Jonas Hassen Khemiri (även fast jag inte läst Ett Öga Rött, bara läst om den). Det är en hel del slanguttryck.
Värd att lägga nån hundralapp på, utan tvekan. Originalspråket, kräver nog en närmast gudalik översättarförmåga för att bibehålla stämningen.
@eff: Mmm … jag blir inte mindre sugen på att läsa Díaz nu, låter riktigt intressant. Har du läst mer av honom? ”Drown” finns ju på svenska också. För övrigt blev det bl a Mirandy Julys novellsamling och Leif Zerns bok om dramatikern Jon Fosse (svinbra) på Adlibris bokrea. Lite, men naggande gott.
Är den verkligen så bra? Jag är lite i valet och kvalet.
Jodå, visst är den bra. Läs! Jag har dock inte läst några av hans andra böcker så jag vet inte hur den står sig i jämförelse. Han har som du kanske vet även skrivit ”No Country For Old Men” och det blev ju en hyvens rulle av den.