Iran

Detta inlägg handlar inte om Abbas Kiarostami, Shirin Neshat eller Mahmoud Doulatabadi. Nej, nu gäller det Brooklyn-kvartetten Iran och inga kulturpersonligheter från landet. Något säger mig att det kan bli en hype kring bandet under 2009. De är dock inga debutanter; i fjol kom EP:n ”Buddy” och nu är det dags för bandet att släppa tredje albumet ”Dissolver”.

Iran består bland annat av sångaren Aaron Aites och gitarristen Kyp Malone (från TV on the Radio). ”Dissolver” är dessutom producerad av David Sitek (också från TV on the Radio) som tidigare bland annat arbetat med Telepathe och Foals. Inte helt oväntat låter det en hel del, jepp, TV on the Radio om Iran, men ”Dissolver” är en bra mycket intressantare skiva än ”Dear Science”.

”I Can See the Future” är en rykande öppning, snygg (power)pop med whoo-ho-whoo-ho i refrängen och bråkiga gitarrer överallt och nästan hela tiden. I ”I Already Know You’re Wrong” sänker Iran tempot och blir för en stund nästan välartade, men det är bara tillfälligt. ”Baby Let’s Get High One Last Time Together” är inte så dum som det låter, ett stökigt popstycke som glider över i
”Digital Clock and Phone”, en kakofoni av överstyrda baklängesspelade gitarrer, brummande mobiltelefoner och en struttig slinga som tycks ha samplats från något spel för anrika Commodore 64.

Tyvärr innehåller skivan också ett par spår som känns som ren utfyllnad. Framförallt hade jag klarat mig fint utan medleyt mellan ”Cape Canaveral” och en livetagning av ”Buddy”, där Aaron Aites låter som en brölande folbollshuligan som druckit ett par sjuprocentiga starköl för mycket.

Men det som fungerar, det fungerar riktigt bra.

Lyssna via Irans MySpace.

Annons

2 kommentarer

Under Musik

2 svar till “Iran

  1. eff

    Ja, jag gillar den också. Skönt att en skiva man sett fram emot sen man hörde Buddy första gången lever upp till förväntningarna. Är förstås ganska såld redan efter första woohoo-refrängen, men ändå.

  2. Pitchfork gav den 6.2 i betyg och det stämmer nog rätt bra med min uppfattning. Vissa av låtarna är man ju sugen på att höra titt som tätt och det skulle kanske motivera … 7.1 eller något sånt i betyg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s