En afton med Springsteen, Debaser Malmö, 28/1

The Boss

Svenska artister tolkar Bruce Springsteen. Var är Ulf Lundell? Inte på Debaser i alla fall. Och det är kanske lika bra. För En afton-gänget satsar som vanligt på en frisk blandning av artister och material. Det ska överraska — och det överraskar nästan ständigt.

Therese Johansson från Lowood öppnar med ”Candy’s Room” och en trehövdad kör som faktiskt ger lite ABBA-vibbar, det funkar alldeles utmärkt. Hon återkommer även senare under kvällen i en lysande FM-rockig tolkning av ”Brilliant Disguise” och jag är övertygad om att hon kommer att låta tala om sig framöver. Debutskiva i mars.

Höjdpunkten under kvällen är dock Annika Norlin och ”Glory Days” i en avskalad version på ukulele. Jag får gåshud och kräver att hon snarast spelar in den på fyra kanaler (om inte annat) hemma i köket och distribuerar den som mp3. Jag skulle kunna tänka mig att betala fina pengar för den.

Simon Ohlsson från Silverbullit gör sina högst personliga tolkningar av två låtar, det känns stål och asfalt och jag funderar på om originalversionerna inte skulle låta just så här om Springsteen tillbringat några ungdomsår i det forna Östberlin. Klart godkänt.

Kleerup gör en ganska lam version av ”I’m On Fire”, och han kunde gott överraskat lite i låtvalet, det är förvisso en av Bossens bästa, men också den låt som tolkats av flest artister. Lite självklar alltså. ”State Trooper” eller något annat från ”Nebraska” hade varit ett intressant val. Nåväl. Senare tar Kleerup plats bakom trummorna för att lira rock, medan Stephen Simmonds greppar micken för att sjunga soul i ”Because the Night”. Det blir varken hackat eller malet och jag önskar att Simmonds tagit steget fullt ut och klätt upp låten i soulkostym.

Eagle-Eye Cherry får temperaturen att stiga i ”Atlantic City”. Men ännu bättre visar han sig vara i stämningsfulla ”The Ghost of Tom Joad”.

Hemlig gäst för kvällen är Jill Johnson, som känns en smula malplacerad. Hon är en habil sångerska, men det hade varit intressant att höra henne lämna den anonyma mittfilsrock som präglar hennes skivor och ta sig an några av Springsteens avskalade nummer. Nu gör hon kvällens grande finale med ”Born To Run” och det blir förstås publikjubel med handklapp och knutna rocknävar i luften. Lite stabbigt, men det är å andra sidan en avslutning som väl ringar in den spelglädje och uppsluppna stämning som spridits från scenen under kvällen.

Annons

5 kommentarer

Under Musik

5 svar till “En afton med Springsteen, Debaser Malmö, 28/1

 1. Ja, det som i så fall överraskar mest är väl att att det inte finns någon artist ifrån 40 och 50-talet med på arrangemanget. Hans största fanskara består väl av kvinnor i män ifrån den generationen ?

  • Du har rätt i att det överraskar att ingen 40- eller 50-talist återfinns i lineupen. När det gäller Springsteens fans tror jag faktiskt de flesta är 60- eller 70-talister. Fast det finns nog rätt många 40- och 50-talister också (de som inte slutat lyssna på musik (fniss)) bland fansen också. Har ingen aning om Bossens ställning hos 80- och 90-talisterna, känns som om han inte är jättestor i den gruppen.

 2. eff

  ”Mittfilsrock” är ett mycket bra ord.

  Jag hade gärna hört Freddie Wadling göra nåt om jag varit där. Gärna nån kioskvältare som Rosalita, nedskruvad lite. Typ.

  • @eff: Wadling på scen hade varit kul. Hade jag fått önska något till denna kväll hade det blivit: Embassy – ”Streets of Philadelphia” , Hellacopters – ”The Rising” och Frida Hyvönen – ”Tougher than the Rest” (enbart piano).

 3. eff

  Jag tänkte även på Fever Ray som kunde gjort nåt kul (fast, Karin Dreijer får spela gitarr och sjunga också, det måste inte vara vocoder). Och snubbarna i Studio hade säkert kunnat sno ihop nåt lite yacht-electro-aktigt. Men det ska vara riktiga covers, jag hatar allt som oftast remixar.

  Sen höll jag på att skriva Will Oldham, men det känns som fusk eftersom han kan göra finstämda och läskiga covers på rälsdunk utan att svettas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s