Volcano!

På sin turnéblogg skriver trehövdade Volcano! från Chicago om en nyligen avverkad spelning i Sverige: ”the swedes were eating that shit up like it was buried sour rancid fish, they were flailing all over the fucking place”. En rapport tyder på att publiken var fåhövdad och torde således inte ha orsakat särskilt mycket larm, så för att inte ljuga för mycket avslutar Volcano! textstycket med att säga ”actually they were quite reserved, but very kind and receptive”.

Vips! — där tecknade Volcano! ett hastigt porträtt av den vanlige svennen. Jag vet inte om det är beröm eller kritik. Antagligen både och. Jämfört med Volcano! själva och deras musik är kanske de flesta i detta lagomland reserverade och vänliga. Nya skivan ”Paperwork” är ett sammelsurium av spelglädje där vi kan hitta fragment av bland andra Talking Heads och Animal Collective plus en nypa Gang of Four. I ”Africa Just Wants to Have Fun” kan Volcano! framstå som lite väl tokroliga, de blandar trams med ironisk vardagsfilosofi (”I’m gonna set this world straight, I’m suckin’ dick at the G-8”) utan att för den skull degradera sig själva till ett unket studentspex. Och de har när allt summeras helt enkelt levererat en grymt bra låt.

”Paperwork” är en varierande helhet, där ysterhet och kaskader av busiga indiefragment varvas med avslappnade och soliga historier som ”Tension Loop”. Det är inte på något sätt helgjutet eller ständigt intressant; ibland är det alltför navelskådande, ibland som ett knasigt Hot Hot Heat-jam. Men Volcano! piggar onekligen upp min oktoberglåmiga svennedag en smula. Dessutom får de klart godkänt i kategorin ”män som tycker om att sjunga i falsett”.

Lyssna på deras MySpace.

Video, ”Africa Just Wants to Have Fun”


Annons

Lämna en kommentar

Under Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s