Språktidningen 5/08

Språk

Funderat på varför du aldrig sett en bil med registreringsnummer KUK 666 ute på vägarna? Nej, det är inte så att du haft turen/oturen att inte se just den bilen. Svaret är att Vägverket svarlistat runt 150 olika bokstavskombinationer som inte får förekomma på plåtarna.

Och apropå runda ord, hur är det med ”snippa” — är inte det ett ganska nytt påfund? Som uppfunnits för att vi ska kunna tala om kvinnans kön utan att bli grova i mun eller ta till dålig poesi? Nej, ordet har en betydligt äldre historia än vad man kan tro.

Om dessa och andra språkliga frågor kan man läsa i senaste numret av Språktidningen. Vi serveras dessutom en artikel om Ingmar Bergmans författande och självtvivel under skapandeprocessen. I blekingska Hällevik gör man ett nedslag om listerländskans ursprung och samtida hälsotillstånd — en artikel som gärna fått vara längre och med fler exempel på denna (totalt obegripliga) dialekt. Vidare reder Språktidningen ut förvirringen kring assyriska och syrianska — två språk, dialekter eller bara olika benämningar beroende på var man känner sig mest hemma? Fredrik Lindström skriver kvickt och kul om hur ordet ”själv” allt oftare ersätter ”ensam”, som numera fått en skamligare klang.

Maria Arnstad bidrar med en artikel om det för språkforskare vanskliga i att använda Google som instrument. Google ger kanske en vink om hur pass vanligt förekommande ett visst ord är, men klassificerar inte ord och uttryck på ett sätt som språkforskaren skulle behöva. Det är inte heller Googles uppgift, påpekar artikeln klokt nog. Men en rejält utbyggd semantisk webb tycks vara lingvistens våta dröm.

Språktidningen fick både ris och ros när den stöptes om i ny form och bytte profil för något år sedan. Men tidningen har fattat. Språk är kul — och viktigt. Vetgiriga och nördar ur alla läger är inbjudna. Ortodoxa språkfascister och de som önskar rejäl akademisk tyngd får söka sig någon annanstans.

Annons

Lämna en kommentar

Under Tidskrift

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s