High Places

Skogen kommer till staden! Myror i Dr Martens stampar på motorhuvar, gräshoppor studsar in genom ett öppet fönster i lägenheten och börjar slamra med köksredskapen. Och där, jo, tamejfan — Johanna Newsom har krupit in i ett rådjur och irrar omkring över asfalten, skrapar huden mot färsk graffitti på en tegelvägg, skrämd av tutande bilar och blinkande reklamskyltar.

Det är små händelser fångade med stora mikrofoner och de som spionerar och samplar är Mary Pearson och Rob Barber, som tillsammans utgör High Places från New York. Efter diverse mindre utgåvor och en samlingsskiva släpper de nu den självbetitlade fullängdsdebuten på Thrill Jockey. Ljudbilden är gatusmart, om än krispig och med ett fjäderlätt anslag där älvor och fjärilar seglar ovanpå en tung basgång och intensivt arbete med trumstockarna. Tankarna går ibland till avsomnade Out Hud, men det är yvigare och mer blomsterprunkande samtidshippie över det hela.

Skivan klockar in på en halvtimme och det är kanske ingen slump. För det händer så mycket hela tiden det finns inte mycket tid att hämta andan åh såg du ett bronspatinerat lönnlöv dränkt i diesel faller från Frihetsgudinnan och glider hastigt mot Brooklyn tam-ta-da glitter och serpentiner kaniner mandariner. Allt håller inte lika hög klass, men detta är så uppfriskande och sinnesutvidgande att jag ändå vill vara med under hela resan. Starkast är klart ”From Stardust to Senteince”, som finns på deras MySpace.

Annons

1 kommentar

Under Musik

Ett svar till “High Places

  1. Ping: School of Seven Bells « anfang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s