Girls In Hawaii

Tentafråga i Modern popmusik, 10 poäng: Vilka popgrupper eller -artister från Belgien känner du till?

Svar: (tänker högt) Äsch, Belgien, Belgien … choklad formad som sjöhästar och snäckskal, författaren Hugo Claus och fina trappistöl, men pop, nej minsann där har de nog inte mycket att komma med, (skriver) Deus och The Go Find.

Resultat (skrivet med bläck i marginalen): 1p. Bra försök, men du nämner bara de mest självklara. Och glömmer helt Girls In Hawaii.

Min kommentar: Bäste examinator. Du har förstås rätt och jag får vara nöjd med en futtig poäng. Vad vet jag egentligen om musik från Belgien? Nada. Nåväl. Nu har jag lyssnat en del på Girls In Hawaiis nya skiva ”Plan Your Escape” och den är inte så tokig, men inte heller något jag faller pladask för. Inledande ”This Farm Will End Up in Fire” är riktigt bra pop som smyger sig på och attackerar. Här videon:Girls In Hawaii behärskar till stor det hantverket, men lyckas inte skriva de där melodierna och arrangemangen som går rakt in i mitt romantiska pophjärta. Vissa spår — till exempel ”Couples on TV” och ”Summer Storm” — känns väl bleka för min smak, små figurer som tassar längs väggarna utan att riktigt ge sig till känna. Som om de inte har något att säga, som om de inte vill något.

Ibland nämns Guided By Voices, Grandaddy och Blonde Redhead i samma andetag som Girls In Hawaii, men det känns som rent önsketänkande. Man kan lika gärna svamla om Neil Young eller Robert Broberg, det är lika fel i detta sammanhang.

Mest av allt tänker jag på nyazeeländska The Bats när jag hör Girls In Hawaii. Samma försiktigt tassande mespop, det varsamma handlaget med trumstockarna, gitarrerna i snygga slingor, välstämda och prydligt vattenkammade som skötsamma skolgossar — fast Girls In Hawaii har inte alls lika bra låtmaterial som The Bats. Nåväl. Kan jag få en extrapoäng för referensen? Bifogar även en Bats-video (”Too Much”) för avnjutande.

Annons

2 kommentarer

Under Musik

2 svar till “Girls In Hawaii

  1. Borde kolla in belgiska Aeroplane – åtminstone deras debuttolva Caramellas/Aeroplane från förra året – om du gillar Studio det vill säga!

  2. Belgien, ja. Aeroplanes självbetitlade låt är mycket bra, lyssnade en del på den tidigare i år. Caramellas får jag kolla upp också, tack för tipset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s