En afton med Blondie, Debaser Malmö 27/2

Blondie

Det finns nog inte många fyrtioåringar som aldrig dansat loss till Blondies paradnummer ”Heart of Glass” på klassfester och kräftskivor i sin ungdom. Blondie — med Debbie Harry i spetsen — var under tidiga 80-talet ett riktigt stort band. Och intresset håller i sig även bland folk kring tjugonånting idag, inte minst för att många samtida band förvaltar Blondies sound och estetik på olika sätt. När Debaser arrangerar hyllningskvällen ”En afton med Blondie” är det utsålt, precis som det varit under de tidigare aftnarna med teman kring bland andra Joni Mitchell och Dusty Springfield.

Kvällens dokumentärfilm är Matt O’Caseys ”One Way or Another”. Det är som att stå upp på bio, med rockkänsla, trångt och man får emellanåt sträcka på sig för att kunna se filmen. Helt i sin ordning, förstås. Filmen är en resa genom Blondies karriär — från hårt slit till listettor och vidare in i det drogmissbruk som alltför ofta blir en konsekvens av framgångar och hårt turnerande. Men det är intressant att höra Mike Chapman (som producerade mästerverket ”Parallell Lines”) berätta om sina idéer och hur han styrde soundet så att ”Heart of Glass” blev vad den faktiskt blev. De åldrade Blondie-medlemmarna medverkar i samtal om kontraktstrider, droger med mera. Plus att vi får en del sekvenser från turnélivet. Vilket såklart bidrar till att stärka känslan av autenticitet, men också är en påminnelse om att varje sak har sin tid och att Blondie idag är en skugga av sitt forna jag.

Moto Boy är först ut bakom mikrofonen när kvällens band — tajt och med handplockade medlemmar som Magnus Svenningsson från Cardigans — drar igång coverparaden. Det känns ganska logiskt att Moto Boy (mycket stilig med ett slags silverglänsande sjal kring halsen) gör en androgyn variant av ”Heart of Glass”. Smågalet och mer än okej, om än inte fantastiskt. Istället är det Cecilia Nordlund (från Souls och Monkeystrikes) som överraskar i ”Rip Her to Shreds”. Hon är alltid värd att se och höra, ikväll är energin på topp och hennes vokala insatser och scenutspel får det faktiskt att kännas som om Debbie är närvarande. Även Helena Josefsson gör en klanderfri insats i bitska ”One Way or Another” från ”Parallell Lines”.

Coverband brukar inte stå högt i kurs, men under kvällen inser jag att med rätt bandmedlemmar och attityd fungerar det fint. Det jag saknade mest var egentligen Henrik Berggren och Broder Daniel. De, om några, har fört arvet från Blondie vidare på ett eget sätt. I mina drömmar skulle de gjort en fantastisk tolkning av ”Union City Blue”, min absoluta favoritlåt med Blondie. Men vad fanken — man kan ju inte få allt.

Annons

4 kommentarer

Under Konsert, Musik, Recensioner

4 svar till “En afton med Blondie, Debaser Malmö 27/2

  1. DJ Latté

    En bra kväll. Själv blev jag imponerad av mr Dennis Lyxzen, som trots att han såg ovanligt kort ut i rocken brevid den jättelika Svenningsson, delade ut några välbehövliga energikickar till en i mitt tycke lite sömning publik.

  2. Tycker också Lyxzén gjorde bra ifrån sig. Dessutom bar han Black Flag-t-shirt. Aldrig fel.

  3. Problemet med Lyxzén är verkligen inte energin, den ska han ha credit för. Problemet är att han i övrigt är så dålig, jag tycker inte hans två låtar gav mig något alls. Vulgo-Maja gjorde inte heller mig gladare, även om hon stängde showen acceptabelt med ”Dreaming”. Toril från ”Alice in Videoland” var väl ok, men lite intetsägande. Det var precis som Farbror Grön säger Cecilia Nordlund, Helena och Oskar(?) som dominerade. Synd att showen var så kort, och inga duetter eller andra gruppkonstellationer, det hade kunnat fungera.
    Men en trevlig kväll, speciellt det där oväntade egyptiska inslaget på Ängelholmsgatan, inte dumt alls! En råtta sprang förresten framför mina fötter på väg till bilen efter showen. Den som har sett en storstad och smakat på livet …

  4. Jepp, kunde absolut varit en längre spelning. Och ja, det finns alldeles för många råttor i Malmö. De skäms inte, kilar helt fräckt omkring och letar matrester överallt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s