Kelley Polar

Det har varit en underbar vecka. De senaste dagarna har jag vaknat med ljuv musik inne i huvudet. ”Chrysanthemum” av Kelley Polar. Det känns som om blommorna öppnar sig mot soluppgången, trastar glider över en molnfri himmel och det står en kopp nybryggt starkt kaffe bredvid sängen så att det blir en fantastisk upplevelse att stiga upp. Kanske är det en rädsla i mitt undermedvetna som hjälper till: den bisarra texten handlar om att döda människor som sover och odla krysantemum ur deras skallar. Rör det sig månne om Kelley Polars inlägg i miljödebatten?

Kelley Polar

Kelley Polar är skolad musiker (piano, violin med mera), född i Kroatien, son till amerikanska diplomatföräldrar och numera bosatt på östkusten i USA. Han har tidigare fixat stråkar till Metro Area och gett ut skivor med sin orkester Kelley Polar Quartet. Hans första skiva i eget namn var ”Love Songs of the Hanging Gardens”, i fjol kom ”Chrysanthemum EP” och nu är han aktuell med uppföljaren ”I Need You To Hold On While the Sky Is Falling”, en otroligt snygg titel som bara den skvallrar om att vi har att göra med pop i diamantklass.

Försiktigt, fjäderlätt och luftigt. Jag tänker på Phoenix och Prefab Sprout — men Kelley Polar är ju så mycket mer. Det är till exempel knappast förvånande att han har lyssnat på en avantgardist som Thomas Dolby. Kelley Polar bänder och trycker, försöker ständigt vidga begreppet popmusik. Jag tycker inte att etiketten ”experimentell” säger så mycket, så låt mig istället påstå: Kelley Polar tar en lite krokigare väg in till popmusikens hjärta. Det är en väg som kantas av vocoderinslag, behagliga röstlekar (ah-ah-ah-aha-ah och nonononono-nonononono och så vidare), smakfulla stråkarrangemang och syntslingor som leker tittut bakom trummaskinerna. När Kelley fyra minuter in i ”Sea of Sine Waves” går upp i falsett blir jag alldeles … lycklig. Vi kan kalla det hela rymdpopdisco, om det nu går att sätta en etikett på musik av detta slag.

Våren kommer extra tidigt i år. Och den blir lite vackrare med draghjälp av Kelley Polar och ”I Need You To Hold On While the Sky Is Falling”.

Lyssna på hela skivan via Kelley Polars hemsida.

Och kolla absolut in den fina videon till ”Chrysanthemum”:


Annons

Lämna en kommentar

Under Musik, Recensioner, Skivor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s