Xiu Xiu — Women as Lovers

Xiu Xiu

Ibland tänker jag att Xiu Xiu är ett band som kan hjälpa alla som skadar sig själva. Nej, jag skojar inte, för jag tycker inte att man ska skoja om människor som skär sig i armarna. Men Xiu Xius musik och texter borde kunna fungera som terapi, en lindring, ett renande bad för själen. När man tar sig in i deras landskap av rakbladsgitarrer (sic) och högt pitchade tinnitusframkallande syntar, deras nerverna-utanpå-kroppen-texter om masochism och brustna hjärtan, ja då känns det efter en stund paradoxalt nog ganska … skönt. Xiu Xius material är egentligen mer förtröstansfullt än vad man kan tro om man ger dem för lite uppmärksamhet eller redan slutat läsa denna text. Och tittar man på Xiu Xius hemsida verkar de onekligen ha en stor portion humor.

Det händer alltid mycket kring Xiu Xiu. I fjol fick vi ”Remixed & Covered” där andra artister gjorde remixer och tolkningar av Xiu Xiu-låtar — ett projekt som tyvärr var mer intressant i teorin än i praktiken. Men vi fick även en finfin bok-plus-cd i form av ”The Polaroid Project”, där turnémanagern och fotografen David Horvitz dokumenterade bandet ”on the road”.

Nu har nya Xiu Xiu-skivan ”Women as Lovers” anlänt och det är naturligtvis spännande att se vad Jamie Stewart & Co ska utsätta oss för denna gång. Faktum är att Xiu Xiu är sig ganska lika. Ibland är materialet vadderat med bomull i kanterna, ibland känns det som att krama en nyslipad sågklinga. Det är jazzigare på sina håll, exempelvis i snygga ”I Do What I Want, When I Want” komplett med saxofonbröl och allt. Och ”No Friend Oh!” skulle kunna vara ett gästspel av ett poppigare Battles om det inte varit för Jamies omisskänsliga stämma. Michael Gira från Swans och Angels of Light gästar på ”Under Pressure”, en halvlyckad tagning av Queen och Bowies 80-talsdänga (som ju även samplades av, ähum, Vanilla Ice).

Även om ljudbilden hos Xiu Xiu kan vara kärv och taggig är de riktigt bra på att skriva de där balladerna som man vill spela på väldigt hög volym i ett mörkt rum medan man ligger på sängen och stirrar upp i taket. Här heter de bästa spåren i den genren ”Black Keyboard” och ”Gayle Lynn”. Vi bjuds också på poprökare som ”Puff and Bunny” (typisk Xiu Xiu-titel) och ”White Nerd”, som är bra ingångar om man inte har koll på bandet sedan tidigare.

Först tyckte jag inte att ”Women as Lovers” kändes så stark som Xiu Xius senaste skivor ”Fabulous Muscles” och ”The Air Force”. Men nu säger jag: de har gjort det igen. Terapi eller ljudupplevelse? Både och? Du väljer.

Xiu Xiu — FTW.mp3 (högerklicka, Spara som)
Xiu Xiu — I Do What I Want, When I Want.mp3 (högerklicka, Spara som)

Video: ”I Do What I Want, When I Want”


Annons

Lämna en kommentar

Under Musik, Skivor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s