The Black Dog

Labben!

Lund, 1995. Det fanns ingen skiva jag lyssnade mer på det året än The Black Dogs ”Spanners”. Den följde med överallt. När jag satt och tentapluggade, på förfester och fester, under smådåsiga söndagar, i Jonas bil på väg till Österlen. Det fanns alltid något spår som fungerade som ett fulländat soundtrack till pågående ögonblick. Ken Downie, Ed Handley och Andy Turner skapade ett majestätiskt album av skruvad Detroit-techno, honungslen electronica och dansanta spår med intrikata referenser till filosofi och egyptologi (!).

Efter ”Spanners” sade Handley och Turner upp sig från The Black Dog och bildade Plaid, kvar blev Ken Downie som har fortsatt att släppa material under originalnamnet, med nya medlemmar. Förra året bjöd på ”Riphead EP”, som visade att The Black Dog har mycket kvar att ge.

Nyligen släpptes ”The Book of Dogma” (Soma), en samling (2CD) med obskyra spår och remixer plus — som sig bör — nytt material. Det mesta håller hög klass. ”Techno Playtime” lånar från ”Chase the Manhattan” på ”Spanners” och uppdaterar med en puls som samplats från stetoskop mot Booka Shades hjärtan. ”Virtual Hmmm” blandar friskt housebeats med en högt pitchad italoslinga. Ja, jag skulle kunna fortsätta ett tag till, men ni förstår vad det handlar om.

Det som är alldeles uppenbart när jag åter lyssnar på ”Spanners” — och vissa delar av ”Book of Dogma” — är hur mycket framtid materialet och produktionen låter. ”Spanners” släpptes 1995, men tempuset är onekligen futurum. Året skulle kunna vara 2010, kanske 2048, möjligen 2092.

Det har blivit dags för en ny generation att upptäcka The Black Dog.

The Black Dog — Utopian Dream.mp3 (från ”Spanners”) (YouSendIt)
The Black Dog — Techno Playtime.mp3 (från ”The Book of Dogma”) (YouSendIt)

Annons

Lämna en kommentar

Under Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s