Nuet är en del av tiden
en ihålig pil som flyger åt båda hållen
genom universum
en ändlös happening
med något slags outtalat rim eller reson
en postmodern tillfällighet
iscensatt av Joseph Beuys
eller någon skojare i pingvinkostym
och lösmustasch
eller Påven
eller någon större Iscensättare
, skaldade Lawrence Ferlinghetti i ”Nuet är en slumpartad händelse” och denna iscensättare skulle mycket väl kunna vara han själv, 1953 öppnade han City Lights Bookstore i San Francisco, en bokhandel som blev något av en mötespunkt för beatpoeterna.
I ”Beat! — Poesi och prosa från beatgenerationen” (Wahlström & Widstrand, pocket) samlar redaktörerna Gunnar Harding och Per Planhammar några av de mest namnkunninga — Ginsberg, Burroughs och Kerouac — plus exempelvis Gregory Corso, Anne Waldman och Gary Snyder.
Jag är lite förtjust i Snyders poesi, som har ett tydligt drag av back-to-nature, dock inte naturromantik, och stråk av dråplig humor. ”Vad en poet bör känna till” är dessutom en uppfriskande läsning med både fula och fina ord om — vad en poet skulle kunna behöva känna till.
Ginsbergs långdikt, ”Död & berömmelse”, innebär en intensiv och febrig sammanfattning i bästa beatstil av ett diktarliv. Och en blick mot döden; dikten tillkom bara några veckor innan Ginsberg gick bort i april 1997. Ginsberg skriver en gästlista inför sin begravning och varvar med snapshots från sitt sexuella och skapande leverne. Jag ler, jag häpnar och jag blir lite rörd av den stillsamma avslutningen där Ginsberg ställer sig undrande till allt som hänt i hans liv. Hur skrivs egentligen en människas historia?
Sist men absolut inte minst: Patti Smith. Främst kanske känd som musiker, men hon har ju gett ut flera diktsamlingar och ofta verkat i närheten av och tillsammans med beatnamn som Burroughs och Ginsberg. Dessutom behöver man bara lyssna på beat-/spoken word-spåret ”Babelogue” från plattan ”Easter” för att inse att hon kvalificerar sig för representation här. Ett annat exempel är ”Piss Factory” som finns översatt i antologin. För övrigt var det ett bra tag sedan något Patti Smith-verk gavs ut på svenska, men nu skall i alla fall ”Oskuldens järtecken” enligt rykten släppas på Brombergs i vår.
San Francisco heter det!!!
Den där boken verkar intressant, ska köpas!
Patti Smith blev förresten invald i the Rock and Roll Hall of Fame i måndags, tillsammans med Ronettes, Van Halen, R.E.M., och Grandmaster Flash.
Hon talade om sin avlidna make (Fred ”Sonic” Smith i MC5) som redan på 90-talet var säker på att hon skulle bli invald:
”He asked me please to accept it like a lady and not to say any curse words,” she said, ”and make certain to salute new generations.”
Van Halen dök upp med bara två medlemmar, Sammy Hagar och den nyligen sparkade(!) basisten. Roth var arg för något och Eddie är på rehab. Rock and Roll …
Hur kunde jag …?! Tack för korrläsningen! Ändrat till ”San Francisco”!
Trodde att Patti redan var i ”Rock and Roll Hall of Fame”, men bättre sent än aldrig. Och Grandmaster Flash är gjuten i sällskapet! Men vad Van Halen gör där kan man ju undra. Att de väljs in NU är en ännu större gåta. De har aldrig någonsin varit bra, men de var ju ”stora” på 80-talet och jag skulle bättre kunna förstå om de valts in då.
haha! det är en konst att kunna gå från beat-poesi till van halens vara eller icke vara i hall of fame på två kommentarer, värt en eloge. ferlinghetti är grym! hans autobiography gillar jag starkt.
Ferlinghetti är en av favoriterna i antologin (mycket bättre än Van Halen :-)). Jag får kolla in självbiografin, tack för tipset!