Cartarescu gästar Stanza

Orbitor!

Läste i Sydsvenskan att litteraturbaren Stanza — som håller hus på Inkonst i Malmö — lördag 5/5 gästas av rumänske författaren Mircea Cărtărescu, som skall läsa och samtala med Andrzej Tichý om sitt skrivande.

Det är julafton för litteraturälskare. Man förfestar till exempel med en pava rött och Cărtărescus mastodont ”Orbitor: Vänster vinge”, som är första delen i en trilogi om Rumänien. Det är en bok att bli hög på. Men också tung och krävande läsning som jag fortfarande inte hämtat mig från, trots att det är några år sedan. ”Orbitor: Vänster vinge” är en hallucinatorisk barndomsskildring från ett Bukarest där kåtheten och Securitate-närvaron är frekvent, en psykotisk roman med mycket svärta och humor, flödande kroppsvätskor, sjudande organismer och slemmiga puppor som växer till vackra fjärilar. Och en sådan sammanfattning gör det ändå enkelt för sig. Man måste läsa Cărtărescu.

Sedan kan man gott läsa Tichýs ”Sex liter luft” också, det är en riktigt bra debutbok. Kommer lägligt nog i pocket i maj.

Mer: ”Censuren gav rumänsk världslitteratur” (SvD)

Annons

Lämna en kommentar

Under Böcker, Litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s