Babel

Babel

Säsongspremiären för Babel i SVT är avklarad. Daniel Sjölin känns fortfarande som en stabil och genuint intresserad programledare. Han kan dessutom konsten att ställa korta, rappa och lite överraskande frågor i meningar som inte är 300 ord långa där det sista ordet glömt vad det första ville. Det är det inte alla kulturjournalister som klarar.

Jag har inget emot kärnfamiljen — tvärtom — och jag är ändå inte kristdemokrat. Samtidigt är det intressant att diskutera kärnfamiljen som norm, en fråga som Babel rörde vid med hjälp av Maria Svelands kommande bok ”Bitterfittan”. Det blev lite, men bara lite, feminism på vuxen sändningstid. Vad Susanne Brøgger hade att tillföra undrar jag dock, hon kvalificerade sig nog mest med hjälp av gamla meriter. Hennes argument mot jämställdhet gick ju ut på att ”kvinnan skall inte bli som mannen” och det känns ju inte så 2007 direkt. Det finns väl alternativ till en utveckling som innebär att kvinnan övertar det dåliga som vissa män sysslar med?

Iscensättningen av Jonas Karlssons novell var rätt intressant och gjorde mig åtminstone lite mer nyfiken på hans kommande bok.

Vidare skall det bli intressant att se vad Kristina Lugn får för frågor av tittarna i Babel. Jag är i alla fall glad att hon är med, jag gillar henne och hennes böcker.

Sedan Gitta Sereny — reportagets grand old lady. Hon borde fått mer utrymme! Här åker Babel och intervjuar kvinnan som gjort oerhörda insatser för vår förmåga att förstå människan bakom bestialiska handlingar och så blir det en liten snutt av det. Synd, tycker jag. Hon har så mycket intressant att säga. Som när hon betonar att hon gjort flera av sina reportage och intervjuer som människa, inte i första hand som journalist, att hon på något sätt har mänskligheten som uppdragsgivare, om jag tolkar henne rätt.

Jag tycker Babel fungerar ganska bra. Babel tar litteraturen på allvar — utan att göra det för allvarligt. Det största problemet med Babel är att det är lite för kort. Just när det börjar bli jäkligt intressant klipper man och nästa inslag rullas över rutan. Något utökad sändningstid vore på sin plats.

Annons

Lämna en kommentar

Under Litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s