Bokreamos

cartarescu.gif
Cartarescu

”Favoriter i repris och andra säkra kort”. Det vore en bra titel på årets bokrea hos Bokia om den vore en sprallig nyårsrevy. Jag bläddrar i årets reakatalog och inser att nu, nu är utvecklingen fullbordad. Det är mer slätstruket och förutsägbart än någonsin.

Det känns som om Bokia rear antingen böcker som alltid säljer bra (svenska klassiker, Fogelström-paketet) eller författare som redan sålt multum i pocket, som Kajsa Ingemarsson och Stieg Larsson. Förvisso finns det guldkorn bland det som krämas ut. Fyra Joyce Carol Oates (fast ”Blonde” har väl varit med i tre år nu), Coetzee, Klas Östergren. Och Bengt af Klintbergs ”Glitterspray” — det är ju fina saker!

Men sedan? Det är deckare, laga mat, heminredning och ansa trädgården. Det slätstrukna känns även när man tittar på vad som reas ut inom till exempel psykologi. För några år sedan kunde man få tag i tyngre klassiker som Melanie Klein och Erich Fromm, men nu är det lättforcerad poppsykologi för hela slanten. ”I balans”, ”Livsglädje”, ”Kreativ intelligens”. Och vad sägs om ”Är du gift med en psykopat?” — kan det vara något för den som hyser tvivel att smygläsa på toan när äkta hälften inget märker?

Hos Akademibokhandeln är det lite bättre ställt. De skönlitterära högarna bjuder bland annat på Siri Hustvedt, Roy Jacobsen, Burroughs och Amos Oz. Fackavdelningen på Helene Lööws nödvändiga ”Nazismen i Sverige 1924-79” och Nina Solomins ”Gränsen”.

Men de riktiga pärlorna hittar vi inte längre på rean. Jag tar risken att låta butter och nostalgisk: för tio år sedan reades exempelvis alltid titlar i Panache-serien ut. Modern kvalitetslitteratur. Sannolikheten för att Jenny Erpenbeck eller Cartarescu idag skulle dyka upp i reakatalogen är så gott som obefintlig. Branschen funkar inte så längre. Det är väl nitiska key account managers som ser till att upplagan hålls precis så låg som krävs. Det blir helt enkelt inget kvar till readiskarna.

Nätbokhandlare som Bokus och Adlibris kan vara alternativ, här brukar man kunna göra ett och annat fynd.

Men utvecklingen för bokrean är ändå tydlig: slätstruket och snabbtuggat skall det vara. Utbudet blir smalare, men med bredare titlar som säljer sig själva. De stora förlorarna är självfallet läsarna. Det är som om vi skulle stå där i kön till gatuköket och bara få välja mellan en kokt och en grillad med mos.

Tillägg 2007-02-27
Ack så fel man kan ha. Och jag blir bara glad av att ha fel. Enligt en tipsartikel i DN så skall det någonstans gå att fynda Cartarescus ”Orbitor: Vänster vinge”. De bokhandlare jag kollat (Bokia, Akademibokhandeln, bokus.com och Adlibris) har dock inte med den i sitt reasortiment. Så ni får ge er ut och leta. En stor läsbelöning väntar. Leve bokrean.

Annons

Lämna en kommentar

Under Böcker, Bokrea, Litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s