Den evige

Ian

De unga döda lämnar oss aldrig.
Det finns frågor som alltid söker sina svar.
I år är det 30 år sedan Joy Division spelade live första gången, fast då under namnet Stiff Kittens. Februarinumret av Mojo, fortfarande tillgängligt i svenska tidningshyllor, ägnar en stor del åt personen Ian Curtis och personkulten kring honom. Det är inte första gången Mojo har en artikel på detta tema. Men det är absolut läsvärt. Artikelrubriken är lånad från ett spår på Joy Division-plattan ”Closer”. Rubriken är: ”The Eternal”. Den som vandrat in i evigheten.

Vi får läsa intervjuer med vänner till Ian, till exempel Peter Hook och Throbbing Gristle-medlemmen Genesis P Orridge. Med tidningen följer en cd där bland andra Jarvis Cocker, Sparklehorse, Jon Auer och Galaxie 500 har med låtar. För mig helt okända Susanna & The Magic Orchestra, från Norge, gör en avskalad och stillsam version av ”Love Will Tear Us Apart” (ladda ner mp3).

Jag såg nyligen ”24 Hour Party People”, där Factorys Tony Wilson (spelad av Steve Coogan) vägvisar genom historien kring Manchester, Joy Division, Happy Mondays, klubben The Hacienda och — förstås — Ian Curtis. Absolut värd att se för den som i likhet med mig missat den tidigare. Och senare i år kommer filmen Control som också handlar om Ian Curtis.

Ett liv, ett öde, som inte upphör att fängsla.

Annons

4 kommentarer

Under Musik, Tidskrift

4 svar till “Den evige

  1. Den där filmen om Ian ser ju intressant ut…hade ingen aning om att den var på gång.

  2. Ja, den kan nog bli bra. Corbijn som regissör bådar gott. Filmen skall delvis baseras på boken ”Touching from a Distance”, skrivan av Deborah Curtis läste jag .

  3. Film om Ian Curtis!? Vilken god nyhet! Har inte läst Deborah’s bok ännu, men varit sugen länge. Har ni läst den? Läsvärd? Även om man inte är Joy Division-fanatiker?

  4. Har tyvärr inte läst boken. Får väl ta och göra det. Den billigaste utgåvan kostar 108 kr på Adlibris. Som hittat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s