Losing the edge?

Har LCD Soundsystem i och med nya skivan ”gjort en Rapture”? Först bakgrund: Att göra en Rapture innebär att gå från kanon till kalkon, då man efter ett smärre mästerverk släpper en uppföljare som – förutom något enstaka spår – är pinsamt olyssningsbar. Även om många andra gjort en Rapture är det ändå Rapture som här och nu får statuera exempel. Sorry, boys. För ärligt talat: jag vågar inte spela något annat än ”Get Myself Into It” från Raptures senaste skiva ”Pieces of the People We Love”, risken att gå med högröda kinder en vecka och skämmas å deras vägnar är stor och skulle kräva alltför mycket onödig energi.

Swimsuit Issue
James Murphy är inte smutsig, då räcker det med ett torrbad.

Så tillbaka till utgångsfrågan – har LCD Soundsystem på sin nya skiva, ”Sound of Silver”, gjort en Rapture? Eftersom James Murphy & Co inte varit upptagna med att producera just Raptures ”Pieces of the People We Love” har de kanske haft stora möjligheter att undvika att göra en Rapture. Och, visst, det finns ett flertal pärlor på ”Sound of Silver”. Den inleds trevligt med ”Get Innocous”, som låter lite Kraftwerks ”The Robots” på skitig, alienerad storstadsvandring. Pianodrivna ”All My Friends” och poppiga ”Time to Get Away” fungerar också bra. Men den gapiga electrogubbfunk de ägnar sig åt i ”Us vs Them” och ”Watch the Tapes” känns inte alls kul.

Svaret på frågan måste ändå bli: Nej, LCD Soundsystem har inte gjort en Rapture. Men jag önskar att de ville balla ur lite mer, bli snäppet mer extrema (som i ”Yr City’s a Sucker” och ”Losing My Edge” på debuten). Eller så här: det vackraste ögonblicket på ”Sound of Silver” heter ”Someone Great”, där LCD gör den typ av vemodig modern electropop som man bara vill ha i lurarna och mysgotta sig med hela dagen. Mer sånt, tack.

Annons

2 kommentarer

Under Musik

2 svar till “Losing the edge?

  1. Dj Los Lapos

    Protest! Raptures ”don gon do it” på nya skivan är en fin liten sång! Är precis lagom mycket Robert Smith för att de skall komma undan med hedern i behåll…….

  2. Njae, tycker inte den är så rolig, lite stompig. Men jag upptäckte att titelspåret, ”Pieces of the People We Love” är helt okej. Fast skivan är ju ändå ljusår från vad de gjorde på ”Echoes”. Och ”Get Myself …” är fortfarande en av de 30 bästa låtarna 2006! De är välkomna tillbaka, jag har inte gett upp hoppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s